Mer muskelmassa med Kreatin

Vi har fått frågan hur man kan motverka reducering av muskelmassan hos äldre personer. Kreatin och även lite träning kan vara svaret.

Men vad är kreatin?
Kreatin är en aminosyra som finns och tillverkas i kroppen. Kreatin framställs i levern av  L-arginine, glycin och L-methionine (samtliga 3 är aminosyror som finns i protein). Vi har alltid ca 120 mg kreatin i kroppen och ytterligare 2 mg producerar kroppen själv varje dag. I vissa skeenden i livet kan det finnas en anledning att tillföra extra kreatin, som vid träning eller för att underhålla muskelmassan som exempel. Kreatin får vi även ifrån kosten om vi äter rött kött och fisk, annars genom tillskott.

Enkelt förklarat så ger kreatin energi till musklerna när de arbetar. Som tillskott intas kreatin före träningspass och ger bäst verkan vid korta, intensiva, aktiviteter som styrketräning. Populärt tillskott bland kroppsbyggare för att orka mer och för att få större muskler. Kreatin hjälper även till vid återhämtning efter träning.

Kroppens kapacitet att tillverka exempelvis kreatin blir allt sämre ju äldre vi blir.

I Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmson kan vi läsa att kreatin även kan användas för andra ändamål än vid träning:
* Myastenia gravis
* Parkinsons
* Troligen även vid Alzheimers
* Ökar muskelmassan hos äldre och förhindrar således sarkoperi, främst i samband med träning
* Återhämtning efter operation
* Hjärt-kärlproblem, sänker triglycerider, kolesterol
* Behålla balanserade nivåer av kreatinfosfat (vid genetiska sjukdomar)
* Ögonsjukdomar
* Insulinresistens

Maxdosen per dag är 12-20 gram fördelat under dagen – 5g/intag. Överdimensionerad dos kan ge upphov till magbesvär, nervositet, förhöjda levervärden, trötthet och även ångest. Kreatin intas generellt sätt innan träningspass och något vi inte bör ta dagligen under längre perioder.  Vill man underhålla sin buffert mellan träningsdagarna tar man endast 2-3 g/dag. Att dricka rikligt med vatten i samband med tillskott av kreatin är också att rekommendera då kreatin absorberar vatten.

Vi höjer ett varningsfinger för er som är gravida och ammande mödrar, ni som har krampsjukdomar eller har förhöjda levervärden.

Annonser

Ett svar till “Mer muskelmassa med Kreatin”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s